Assen Doopsgezinde kerk

In het verslag van de Algemene Ledenvergadering van 26 december 1898, wordt voor het eerst het woord ‘orgel’ gebruikt, maar op de bestuursvergadering van 7 Maart 1900 wordt het “wenselijk geacht” een nieuw orgel aan te schaffen. Het moest het bestaande slechte orgel gaan vervangen.
Ter gelegenheid van de allereerste kerkdienst in het nieuwe gebouw op 10 oktober 1909 werd er een orgel gehuurd.
Het gehuurde orgel zou worden aangekocht en voor het oude orgel zou dan Fl. 80,00 worden betaald. In 1926 werd er door een kerkenraadslid een beter orgel aangeboden voor Fl. 370,00. Daar werd waarschijnlijk nooit gebruik van gemaakt. Het is steeds de bedoeling geweest om een pijporgel aan te schaffen en er werden meerdere advertenties gezet.
Op 23 november 1962 gingen er twee heren op reis naar Den Haag om daar een pijporgel te beluisteren. Het orgel werd aangeboden door de Hervormde Gemeente aldaar. De vraagprijs bedroeg Fl. 5500,00. excl. de kosten van montage, vervoer e.d. Bij nadere inspectie bleken er vrij veel technische gebreken naar voren te komen.
Ook zou er een onvermijdelijke uitbreiding van de gaanderij in de kerk moeten plaatsvinden. Het werd een onmogelijke toekomstdroom.
De kerkenraad is daarom in 1963 ingegaan op een aanbod van de heer Lensink om van hem het bij hem thuis staand, vrijwel nieuwe tweeklaviers pedaalharmonium te kopen. De vraagprijs van Fl.5.500,00 incl. de plaatsingskosten e.d. werd geaccepteerd. Op 17 Mei 1963 gaf de heer Lensink zelf een inwijdingsconcert. Er hebben sindsdien verschillende organisten en organistes op dit orgel gespeeld tijdens de kerkdiensten.

1995: Sinds dit jaar wordt het pedaalharmonium, dat inmiddels alweer bijna 40 jaar oud is, bespeeld door mevr. Tiny van Nimwegen. (01)

2009: Sinds 4 december 2009 heeft de Doopsgezinde Kerk in Assen een nieuw orgel. Het oude pedaalharmonium van circa 1955 is vervangen door een Johannus Sweelinck 20 orgel met bijbehorende boxen. Dit orgel is gebruikt gekocht en stamt uit 1999.
Zie ook de reportage van de orgelverhuizing: https://myalbum.com/shop/photobook/5NAb1pm9noqd
 

Noten:

  1. Tekst en foto's geheel afkomstig van de vroegere website van de kerk: http://www.dgassen.doopsgezind.nl/geschiedenisorgel.htm