Assen, PKN kerk Kloosterveen

Op de website van de kerk staat over het orgel het volgende verhaal:

"De pelgrimstocht van een orgel.
Het begon een eeuw geleden ergens in Oost Groningen, naar ik meen in Scheemda. Er werd een orgel gebouwd. Met enkele grote giften, maar ook met kwartjes, dubbeltjes, stuivers, centen, halve centen werden de financiŽn bij elkaar gebracht. Het orgel deed zoín tachtig jaar dienst en toen was het plotseling afgelopen. Niet dat het orgel het niet meer deed, maar de kerk werd gesloten. Het orgel werd uit elkaar gehaald en opgeslagen.
Begin jaren tachtig was er in de wijkgemeente Beijum in Groningen behoefte aan een orgel. Beijum was goed te vergelijken met de wijkgemeente van Kloosterveen van de afgelopen 10 jaar: een gemeente in opbouw. Zonder een eigen kerkruimte en kerkend in een schoolgebouw. Een vast orgel was niet mogelijk. Vandaar dat werd besloten het opgeslagen orgel te kopen en het in een kist te bouwen. Om het oneerbiedig te zeggen: het orgel werd gekist. Bij kisten denken we direct aan dood en begraven, maar voor het orgel begon juist een nieuw leven. Met heel veel vrijwilligers onder leiding van orgelmaker Mense Ruiter uit Zuidwolde werd de hele operatie uitgevoerd. Het instrument werd heel ingenieus in de kist gebouwd. Er werd een uniek veringsysteem bedacht zodat bij het verrijden het orgel niet ontstemd raakte. Zo klonk het orgel opnieuw in de eredienst, een jaar of vijftien. Toen rond 1995 door een reorganisatie een aantal kerken werden gesloten werd in Beijum overgegaan op een ander orgel. Men had inmiddels een vaste kerkruimte en optisch vond men het nieuwe orgel mooier. Wat geluid betreft beslist niet. Het orgel werd weer opgeslagen en men besloot tenslotte het maar te verkopen. Onze kinderen speelden in die tijd kerkorgel en voor hen hebben we het orgel gekocht. De kinderen gingen na een paar jaar de deur uit en het orgel werd niet veel meer bespeeld. Verrassend was het voor ons te horen dat de wijkgemeente Kloosterveen graag het orgel zou willen overnemen. Het orgel krijgt na een bewogen leven en een lange tocht weer een nieuwe bestemming. Of beter gezegd het krijgt weer zijn oude bestemming, namelijk functioneren in de eredienst. Wij wensen de organisten van Kloosterveen veel speelplezier, en de gemeente van Kloosterveen veel plezier om er naar te luisteren en er bij te zingen. Gefeliciteerd!
Iwan Visser en Greet Ritskes
"

Toelichting vanuit Mense Ruiter Orgelbouw:
De basis voor het grote kistorgel zijn afkomende delen van een Goldschmeding-orgel (Goldschmeding was gevestigd in Amsterdam) dat in de Gereformeerde kerk te
Scheemda stond vůůr het in 1981 nieuw gemaakte instrument door Mense Ruiter Orgelmakers.
Vrijwilligers, onder leiding van Jan Veldkamp (werkzaam bij Mense Ruiter Orgelmakers), die destijds lid was van de kerkgemeenschap te Beijum, Groningen, hebben deze orgelonderdelen gebruikt voor het kistorgel.
De windlade is onder verantwoordelijkheid van Mense Ruiter Orgelmakers in de werkplaats gerestaureerd en een deel van de mechaniek is eveneens in de werkplaats gemaakt.

Dispositie:

Manuaal C-f'''
Holpijp 8 vt
Prestant 8 vt disc.
Fluit 8 vt disc.
Octaaf 4 vt
Fluit 4 vt
Quint 3 vt disc. (c'-f''')
Octaaf 2 vt
Terts 1 3/5 vt disc.

Pedaal aangehangen C-b