Hijken Gereformeerde kerk "De Antenne"

In de kerk is nog een front aanwezig van een pijporgel. De herkomst van dit instrument en de huidige toestand is niet bekend.


Foto verzameling Marcel Pelt.

1964: Er worden planenn gemaakt om een pijporgel aan te schaffen. Hiertoe wordt op 6 mei 1964 een offerte aangevraagd bij Reil. Er worden 2 alternatieven gevraagd. Boven de kansel waar nu het loze front is geplaats of als positief onder in de kerk.
De volgende dispositie wordt gevraagd: Prestant 8', Gedekt 8', Octaaf 4', Roefluit 4', Octaaf 2', Gedekte fluit 2', Mixtuur IV, Dulciaan 16'.
De offerte van Reil dateert van 24 mei 1965 (blz 01, 02 en 03). Plaatsing van het orgel boven de kansel wordt afgeraden, omdat dan de klank in die ruimte blijft hangen. geadviseerd wordt een positief met een subbas 16' op het pedaal. Dit zal aanmerkelijk goedkoper zijn dan de gevraagde dispositie. (03)
Het plan wordt niet gerealiseerd.

19xx: Beneden in de kerk stond een elektronisch orgel van het merk GEM. (01)

2013: Inmiddels er een nieuw electronisch orgel aangeschaft van het merk Allen. Het orgel is geplaatst op het balkon achter in de kerk. De geluidsboxen van dit instrument zijn achter het pijpenfront geplaatst.

Foto Geert Jan Pottjewijd


Foto Geert Jan Pottjewijd

Bronvermelding:

  1. E-Mail van Jacko Duker d.d. 26-5-2005
  2. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Hijken,_Westeinde_7_-_Gereformeerde_Kerk
  3. Archief orgelmaker Reil


Foto (02)