Echten, Hervormde kapel

1934: Op 23 februari werd door de kerkenraad van Ruinen besloten om een Kapel in Echten te bouwen. Ruinen kreeg een toelage van de synode van f 4.000,-
Er is nog f 700,- voor de inrichting voor meubilair, een afdak voor fietsen en een verhoging voor het orgel. Het werk wordt aanbesteed bij laagste inschrijver bouwbedrijf Pries uit Ruinen. (04)


Foto vanuit http://www.kerkeninbeeld.nl

1941: Blijkens onderstaand bericht is er een orgel geplaatst. Vermoedelijk een harmonium.

Provinciale Drentsche en Asser courant 04-10-1941 en Meppeler Courant d.d. 1941-10-10


Foto vanuit http://www.kerkeninbeeld.nl


2009: De Mariakerk in Echten gaat in ieder geval dit jaar niet in de verkoop. "We willen ideeŽn en mogelijke nieuwe initiatieven nog een kans geven. Ook gaan we zelf in gesprek met gemeente De Wolden", zegt Albert de Boer. De voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruinen weet dat er potentiŽle kopers zijn die de karakteristieke kerk uit 1879 willen behouden als 'ruimte voor activiteiten en ontmoetingen'. Ruim twintig kerkleden uit Echten maakten op de jaarlijkse wijkavond duidelijk dat ze hechten aan het openbare karakter van de kerk. Ze vinden dat het gebouw eigenlijk van de dorpsgemeenschap moet blijven. "Maar er is ook begrip voor ons standpunt. De leden zien wel in dat we niet door kunnen gaan met jaarlijkse tekorten", benadrukt De Boer. (01) De kerk is gebouwd in 1933.

2010: "Echten sluit zijn kerkje in de armen"  Echten zonder zijn kerkje is geen Echten. Dat is wel duidelijk na een bliksemactie onder de bevolking van het dorp. Meer dan honderd huishoudens staan garant voor het behoud van de kerk. Elk huishouden heeft getekend voor 40 euro. Het kerkje gaat functioneren als een soort van dorpshuis voor de gemeenschap. "Voorlopig zijn we uit de brand", reageert een enthousiaste Hendrik Jan Benning, die een comitť oprichtte voor het behoud. De Protestantse gemeente Ruinen wil het kerkje afstoten. Het wordt nauwelijks meer gebruikt, maar het onderhoud drukt zwaar op de kerkgemeente. (02)

Bronvermelding:

  1. Bericht uit: http://www.dvhn.nl/
  2. Bericht uit http://www.dvhn.nl/
  3. www: http://reliwiki.nl/index.php/Echten_%28DR%29,_Zuidwolderweg_8_-_Hervormde_Kerk 
  4. Drents Archief: 0395 Nederlands Hervormde Gemeente Ruinen 11 Notulen van vergaderingen van kerkenraad en kiescollege 1897-1941 aug


Beeldbank Drents Archief