Een, Hervormde kerk

Kerk: 

Links: Facebook Oud Drenthe in woord en beeld, Rechts: Ansichtkaart, beschreven in 1962


1964: Acties voor een nieuw orgel. Er is f 85,- binnen van de benodigde f 1.000,-. Er wordt verwacht dat er in de zomer een nieuw orgel is.

Gereformeerd Weekblad, 8 februari 1964, p. 5.

197x: Nieuw luidsprekerorgel.


Links foto: Geert Jan Pottjewijd, Rechts foto (01)

1987
: Artikel in het Reformatorisch Dagblad van 22 oktober 1987:
Driekwart eeuw hervormde evangelisatie in Drentse Een
Boerenschuur maakte plaats voor twee kerkgebouwen
EEN — „Benadruk het maar, het is de genade van God waardoor Zijn werk doorgang kon vinden in de evangelisatie van Een". Aan het woord is de heer J. Hummel, voorzitter van de evangelisatievereniging in Een en tevens kerkenraadslid.
Vrijdagavond herdenkt de vereniging tijdens een bijzondere kerkdienst in het Dorpshuis haar 75-jarig bestaan. Bij de bestudering van de notulen is het Hummel opgevallen hoe steeds weer wordt benadrukt dat onder veel zegen Gods werk kon voortgaan.
Het verhaal van de evangelisatie is dan ook niet een verhaal dat je dagelijks hoort. Eerst dertien en uiteindelijk enkele tientallen meelevende gezinnen hebben in die 75 jaar twee kerkgebouwen en een predikantsplaats in stand weten te houden. Nog iedere zondag wordt in beide kerkgebouwen een dienst gehouden. Hummel vertelt dat de evangelisatie van oudsher een rechts confessionele achtergrond heeft. Dat komt onder meer uit in de prediking en de liturgie.
Eigenlijk dateert het werk van de evangelisatie al van voor 1912. In 1894 zag ds. Slotemaker de Bruine uit het Friese Haulerwijk de noodzaak om het Evangelie in Een uit te dragen. De bevolking van dit buurtschap in de gemeente Norg moest tot die tijd lange afstanden over zeer slechte wegen afleggen om bij een vrijzinnig hervormd predikant in Norg ter kerke te kunnen gaan.
Goedkeuring
Sinds 1894 werden er met enige regelmaat op zondagen of op andere dagen kerkdiensten in een boerenschuur belegd. Het was ds. Te Winkel uit Haulerwijk die in 1912 de aanzet gaf om de evangelisatie op te richten. Op 30 december kwam de koninklijke goedkeuring van de statuten af. Een had vanaf dat moment zijn nu niet meer weg te denken evangelisatie.''
In 1913 werd er voor 120 gulden een stuk hei gekocht. Toen moest er nog eens 800 gulden komen voor een gebouw op dat terrein. De gemeente bracht 300 gulden bijeen en ds. Aalders van Haulerwijk voegde het restant, tegen een lage rente, toe. In 1915 was "het gebouw voor de samenkomsten gereed. Er werd een zondagsschool opgericht, iets later een christelijke muziekvereniging en weer later twee vrouwenverenigingen en een zangkoor. Ook werd een pastorie gebouwd.
In 1922 was het dan zo ver: de eerste evangelist kon worden benoemd. Het was de heer A. K. de Vries. De belangstelling nam zo toe, dat het gebouwtje moest worden uitgebreid tot de huidige kapel met bovendien nog eens een toren en een klok. Nog steeds is iedere zondagmorgen om half negen het luiden te horen van de klok waarop staat: „God wekt ons iedere morgen weer door de heldere klokkenklanken. Komt dan, komt iedere zondag weer om Hem te loven en te danken".
Tweede gebouw
Tot 1937 was de heer De Vries voorganger. Hij werd toen opgevolgd door zijn zoon, de heer H. S. de Vries. Vanaf augustus 1949 was de heer S. Steenstra als evangelist aan Een verbonden. In zijn tijd werd ook in Een-West een kerkje gebouwd. In 1958 werd hij opgevolgd door de godsdienstonderwijzer S. Andringa uit Vlagtwedde. Later werd hij predikant in Beilen en Sellingen. Hij voerde het maandelijks uitkomende kerkblad in.
Nadat de heer Andringa in 1962 naar Bellingwolde vertrok, was het weer een De Vries die voorganger werd. Ds. N. A. de Vries, inmiddels emeritus-predikant en nu woonachtig in Elspeet, werkte tot 1976 in Een.
Het kerkgebouw werd opgeknapt, er kwam een nieuw orgel en achter de pastorie werd een jeugdgebouw geplaatst.
In de volgende vacature werd het pastoraat waargenomen door ds. P. van Oosterom uit Tiendeveen/Nieuw-Balinge, de heer L. Schaafsma, nu predikant in Doornspijk, en dr. C. A. Tukker die destijds in Noordhorn stond en nu de buitengewone wijkgemeente van Epe dient.
Kerkelijk recht
In 1978 pakte de heer K. Veldman, die eerder in het Groningse Roodeschool voorganger was geweest, het werk in Een op. Vanwege zijn studie stopte ds. Veldman, die later predikant werd in Leerbroek en Staphorst en momenteel in Nederhemert staat, al snel met het werk.
In deze korte periode heeft hij de aanzet gegeven voor het verkrijgen van het kerkelijk recht. Ondanks het feit dat de vereniging te klein was voor een deelgemeente, kreeg zij drie jaar later het kerkelijk recht en sindsdien heeft zij zelf ambtsdragers.
In 1979 deed ds. E. Woltinge, emeritus-predikant van Oude-Pekela, zijn intrede in Een. Hij werkte er vijf jaar en inmiddels is ds. J. Ruiter, afkomstig van Oldebroek alweer twee jaar aan de kerk van Een en Een-West verbonden.
Na 75 jaar wordt nog iedere zondag in de kerkgebouwen van de twee buurtschappen Gods Woord voor zo'n honderd leden verkondigd.


2010
: Nieuw luidsprekerorgel (02)

Bronvermelding:

  1. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Een,_Haulerwijksterweg_1_-_Hervormde_Kerk (05-09-2024)
  2. www: http://www.hervormd-een.nl/ (05-09-2024)