Emmen, "Schepershof" Emmerhout

1992: Het door de Olde uit Rijssen voor de Angeluskerk gebouwde orgel wordt overgeplaatst naar de de Gereformeerde kerk "Schepershof" in de wijk Emmerhout. De Angeluskerk wordt gesloten vanwege verminderd kerkbezoek.


Foto A. Tigelaar 16 juli 2006 (02)

Dispositie:

Manuaal I   Manuaal II   Pedaal  
Prestant 8' Holpijp 8' Subbas 16'
Roerfluit 8' Gedekt 4' Prestant 8'
Octaaf 4' Quintfluit 2 2/3' Schalmei 4' 
Mixtuur III-IV Prestant 2'    
    Kromhoorn 8'    

Koppelingen: Manuaal I - Manuaal II, Manuaal I - Pedaal, Manuaal II - Pedaal 


Foto A. Tigelaar 16 juli 2006 (02)

1996: Op 15 oktober wordt de onderhoudstoestand van de orgels in de Ichtuskerk, Zuiderkerk en Schepershof beschreven.
De orgels van Ichtus en de Schepershof zijn in goede staat. in het orgel van de Zuiderkerk moeten regelmatig membranen worden vervangen. In 1989 zijn 120 membranen vervangen vanwege lekkage. 710 membranen moeten nog worden vervangen. Verder is het orgel in een redelijk goede staat.

2005: Op 6 december wordt melding gemaakt van het onderhoud dat op 21 en 23 werd uitgevoerd aan de orgels in de Zuiderkerk en de Schepershof.
Het het stemmen in de Zuiderkerk liep de temperatuur op tijden shte stemmen. Dit is zeer nadelig voor het stemproces. De membranen zijn in slechte conditie. Het vervangen van slechte membranen kost veel tijd.
In de Schepershof krijgt de Octaaf 4' te weinig wind. Vermoedelijk zit de telescoopring tussen stok en sleep scheef. Voor reparatie moeten de pijpen van de windlade genomen, wat veel tijd kost.
Het is mogelijk voor de orgels van de protestantse gemeente een onderhoudscontract af te sluiten. Dit leert een korting op.

2009: De verkoop van kerkgebouw de Voorhof in de Emmer wijk Angelslo is mislukt. Dit constateert kerkrentmeester Rolf Mulder van de Protestantse gemeente Emmen. De Voorhof stond, net als kerkgebouw de Schepershof in Emmerhout, in de aanbieding. Beide gebouwen maken deel uit van de wijkgemeente Emmen-Oost, die door de ontkerkelijking koos om samen in één kerk verder te gaan. Welke kerk dat moet worden is nog onduidelijk, vandaar dat beide panden in de verkoop gingen. Volgens Mulder is alleen voor de Voorhof serieuze belangstelling geweest. Onlangs haakte de laatste serieuze kandidaat, een ingenieursbureau, af. De verkoop is daarom in elk geval voorlopig stilgezet. (01)

2018: Op 18 december doet orgelmaker Mense Ruiter een voorstel voor een onderhoudscontract voor de orgels van de PKN in Emmen. Van elk orgel wordt de onderhoudsgeschiedenis vermeld. (04)

Bronvermelding:

  1. Dagblad van het Noorden begin juni 2009
  2. www: http://www.jdeoldeorgelbouw.nl/orgels/1967-emmen-angelslo.html (2014-03-15)
  3. www: http://reliwiki.nl/index.php/Emmen,_Het_Waal_400_-_De_Schepershof  (2014-03-15)
  4. Archief Mense Ruiter