Hoogeveen, Voormalig Hervormd wijkcentrum "de Ark"

1968: Orgel gebouwd door Verschueren uit Heythuysen.
Op 24 mei 1968 wordt aan Reil offerte gevraagd voor een positief met 6 stemmen. Op 29 juli 1968 antwoordt Reil dat ze op dit moment 3 soortgelijke positieven in aanbouw hebben. Er kan dus snel worden geleverd. De prijs bedraagt Hfl 18.500,= (03)
Het wordt echter een orgel door Verschueren.


Foto Verschueren (Model DLZ 2)


Rechter-foto: B.C. Scheffers (Klik op de foto voor een vergroting)

Dispositie:
Manuaal   Pedaal  
Prestant 8' Subbas 16'
Holpijp 8'    
Prestant 4'    
Vlakfluit 2'    
Mixtuur III-IV    

2005
: De kerk wordt in de toekomst wegens het PKN-proces gesloten. Men kerkt voortaan in de Oosterkerk. Er is nog niet bekend wat er met het orgel gaat gebeuren.

2007: Na de sluiting van het kerkgebouw "de Ark" was het oorspronkelijk de bedoeling om het orgel te plaatsen in een zaal in de Oosterkerk. Dit is niet doorgaan. Het college van kerkrentemeester heeft nu besloten om het orgel te verkopen. (01)
De kerk is verkocht aan de gemeente Hoogeveen en zal worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. (02)

2010: Het orgel is verkocht naar de Hersteld Hervormde kerk in Elspeet. Na 4 maanden werd het alweer verkocht naar Lunteren, waar het werd geplaatst in de zaal Rehoboth in De Valk.

2017: Het orgel wordt verplaatst door de vrijwilligers Jaap Koudijs en Ben van der Weerd naar de Bethelkerk te Lunteren. In het orgel is een document bevestigd wat de geschiedenis van het orgel beschrijft.  Deze beschrijving is niet helemaal correct. Het kerkgebouw De Ark stond aan de Koekoekslaan 3 in Hoogeveen en het orgel dateert van 1968, toen ook de kerk werd gebouwd.

Klik op de orgelfoto voor een vergroting


Bronvermelding:
  1. E-Mail d.d. 16-11-2007 van Kerkrentmeester Arjen Giethoorn
  2. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Hoogeveen,_Koekoeklaan_3_-_De_Ark
  3. Archief ReilFoto http://www.kerkeninbeeld.nl

 


Foto (02)