Hoogeveen Kerkboerderij van de Hervormde gemeente

1981: Er werd  een gebruikt orgel geplaatst, afkomstig uit de gereformeerde kerk van Heerenveen, met de volgende dispositie:

Manuaal C-f3
Prestant 8’
Holpijp 8’
Octaaf 4’
Fluit 4’
Quint 3’
Woudfluit 2’
Mixtuur  

Foto Orgelmakerij Steendam
Foto Orgelmakerij Steendam te Roodeschool.


Meppeler courant 1981-03-13

Aangehangen pedaal C-d1. Waarschijnlijk is het instrument gebouwd door de P. van Dam uit Utrecht of Hoogeveen? (waarschijnlijk geen familie van de Van Dams) rond 1900. Het is begin jaren '90 aangekocht bij een handelaar in van-alles-en-nog-wat in Wijhe, tussen Zwolle en Deventer. Het stond in een loods tussen oude kasten en bankstellen. Wie het in de Kerkboerderij geplaatst heeft is niet bekend, waarschijnlijk is dit door of via de verkoper gebeurd. Al snel was duidelijk, dat het een volstrekt inferieur instrument was, met absoluut onvoldoende draagkracht voor de akoestisch zeer slechte ruimte. (01)

1991: Van 22 april dateert een rapport van orgelmakerij Ruiter over de toestand van het orgel. Het oordeel is niet zo positief. Het orgel is in alle facetten amateuristisch en bestaat uit allerlei bijgezochte delen die niet op elkaar zijn afgestemd. Het pijpwerk is inferieur en de klank is beneden peil zowel qua klank als volume. De windlade is het oudste onderdeel en heeft lekkage. Mecahniek en windvoorziening functioneren slecht. De orgelkas is een van de betere onderdelen van het orgel.
MR doet een voorstel voor een nieuw orgel beneden in de kerk of een nieuw binnenwerk in de bestaande kas met gebruikmaking van delen van het bestaande orgel.
De orgelcommissie plaatst een advertentie voor de aanschaf van een gebruikt orgel. (06)

ca. 1994: Het instrument is afgebroken vanwege de inferieure kwaliteit. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van een electronisch Johannes-orgel.
Dit wordt bevestigd door een brief van 6 januari aan orgelmaker Mense Ruiter. (06)
De bruikbare delen (windlade, delen van de mechaniek en het klavier) van het afgebroken instrument werden door Sicco Steendam gebruikt voor het orgel in Totland Noorwegen. (02)


Het orgel in Totland Noorwegen. Foto: Sicco Steendam oktober 2017

1999: Op maandag 5 juli werd de kerk verwoest door een brand, die ontstond door blikseminslag.

hoogev11b.jpg (26577 bytes)

2014:  Inmiddels is de kerk herbouwd en is er een Johannus Monarke geplaatst achter een schijnfront. (01)

Foto (03)

2017: De kerk is niet meer in gebruik en wordt verkocht en wordt mogelijk een opvanghuis voor mensen met geheugenverlies. (04)
Het electronische Monarke orgel is verkocht aan het nieuwe Yarden Uitvaartcentrum/Crematorium Zevenberg in Fluitenberg. (05)

Bronvermelding:

  1. Mededeling van de huidige organist van de kerk Leen van Kleij
  2. Informatie van Sicco Steendam
  3. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Hoogeveen,_Korenstraat_43_-_Kerkboerderij
  4. www: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/122815/Kerkboerderij-Hoogeveen-wordt-mogelijk-opvanghuis-voor-mensen-met-geheugenverlies
  5. E-Mail Peter ten Kate d.d. 20-07-2017
  6. Archief Mense Ruiter