Zuidwolde, Gereformeerd Vrijgemaakte kandelaarkerk


Foto Geert Jan Pottjewijd

Geluidsopnamen Geert Jan Pottjewijd d.d. 26 augustus 2021

 - J.S. Bach (1685-1750): Fuga in G BWV 576 Registratie: Prestant 8', Roerfluit 8', Octaaf 4', Octaaf 2', Mixtuur
 - Johann Gottfried Walther (1684-1748): Mache dich, mein Geist, bereit Registratie: Manuaal II Holpijp 8', Fluit 4' Pedaal: Octaaf 4, Octaaf 2' van Manuaal I
 - Johann Gottfried Walther: Lobt Gott, ihr Christen, all zugleich Registratie: Manuaal II Holpijp 8', Fluit 4' , Spitsfluit 2'
 - Friedrich Wilhelm Zachau (1663-1712): Vom Himmel hoch, da komm ich her Registratie: Manuaal II Holpijp 8', Pedaal: Octaaf 4' van Manuaal I


1851: Het eerste orgel werd gemaakt als huisorgel door H. ter Hart uit Amsterdam. Bij de bouw van dit orgel werd naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van een oude windlade, dat na enkele wijzigingen door ter Hart werd gebruikt voor een nieuw orgel.
Onder op deze lade staat in groot gotisch schrift op perkament: "E. Lohuijs", waarschijnlijk de maker van de lade. Nasporingen naar deze Lohuijs bleven helaas zonder resultaat. (02)

1955 of 1957?: Het orgel wordt geplaatst in Zuidwolde. (SION?)


Het Orgelblad 1967 nr. 12

1967: Restauratie door Henriksen en Reitsma uit Nunspeet. (02)

Het orgel heeft de volgende dispositie: (02)

Bas Disc
  Prestant 8 vt.
Holpijp B vt. Holpijp 8 vt.
Fluit 4 vt. Fluit 4 Vt.
Octaaf 2 vt. Octaaf 2 vt.
Sifflet 1 vt.  

1984: Vermeulen plaatst een orgel van H.H. Groenewegen uit de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk te Dronten (De Lichtboei) over naar Zuidwolde.
Het Ter Hart orgel wordt te koop aangeboden

De Orgelvriend 1984 nr. 11


Foto Geert Jan Pottjewijd

Dispositie:
Manuaal  
Gedekt 8' b/d
Prestant 4' b/d
Roerfluit 4' b/d
Octaaf 2' b/d
Kwint 1 1/3' b/d
  
2005-2007: De kerk heeft een bestaand instrument uit Bruchem bij Zaltbommel aangekocht, gebouwd door Louis Kramer in 1981.
De foto onderaan deze pagina toont het aangekochte instrument toen het nog in Bruchem stond.
Het orgel is in de periode 2005-2007 gerenoveerd en verbeterd door de orgelmaker Rini Wimmenhove uit Hoogeveen.

In het blad Eredienst (2007-06) van de VGK (Vereniging van Gereformeerde Kerkorganisten) verscheen een artikel van Sietze de Vries over dit orgel.


Foto Geert Jan Pottjewijd

Dispositie na plaatsing:

Manuaal I C-g''' Manuaal II C-g''' Pedaal C-f '
Praestant 8’ Holpijp 8’ Bourdon 16’
Roerfluit 8’ Gedekte fluit 4’ Gedekt 8’
Octaaf 4’ Nasard 3'    
Octaaf 2’ Spitsfluit 2’    
Cornet III Kromhoorn 8’    
Mixtuur II-III Tremulant      
Koppels:
Manuaalkoppel II-I
Pedaal - Manuaal I
Pedaal - Manuaal II

Stemming: Neidhard I
Winddruk: 70 mm waterkolom

Het Groenewegen-orgel is verkocht aan Jaap Bos. Hij is voorzitter van het Harmoniummuseum te Bargercompascuum.
Tijdens de plaatsing van het nieuwe Kramer-orgel stond dit instrument opgesteld op de begane grond vooraan in de kerk. Zie onderstaande foto.


Foto Geert Jan Pottjewijd

Voortgang van de werkzaamheden rond het orgel waren te volgen op de website van de kerk: http://zuidwolde-dr.gkv.nl en op de website van de Orgelmaker Rini Wimmenhove: http://www.huisorgelbouw.nl (01)

2007: Zaterdag 27 oktober Het instrument is feestelijk in gebruik genomen.
Zie ook de uitnodiging onderaan deze pagina
De Meppeler Courant meldt er het volgende over: "Nieuw kerkorgel Gereformeerde kerk Vrijgemaakt ZUIDWOLDE – De Gereformeerde kerk Vrijgemaakt in Zuidwolde heeft dit weekend op feestelijke wijze het nieuwe kerkorgel in gebruik genomen. Zowel vrijdag als zaterdag werd het prachtige orgel bespeeld. Vrijdagavond was de belangstelling bij de overdracht van het orgel bijzonder groot. Dat kwam ook door de komst va de bekende organist Jaap Zwart uit Hattem. Zaterdag, tijdens de open dag, genoten opnieuw veel mensen van het nieuwe orgel.
De komst van het orgel naar Zuidwolde heeft heel wat voeten in aarde gehad. In 2005 werd het orgel aangekocht van de Hervormde gemeente van Bruchem. Hierna volgden een periode van 2,5 jaar waarin het orgel werd gereviseerd, aangepast en zelfs uitgebreid. Rini Wimmenhove, lid van de kerkelijke gemeente, zag kans deze geweldige klus, samen met enkele andere vrijwilligers, uit te voeren. Hierdoor was het voor de kerk mogelijk het orgel te kopen. ‘De kosten waren nu ongeveer veertigduizend euro en normaal zou dat vier keer zoveel geweest zijn. Dat was voor ons onbetaalbaar. Gelukkig kon het op deze wijze opgelost worden en hebben wij als gemeente een prachtig kerkorgel tot onze beschikking,’ aldus de commissie van beheer van de kerk. Dat het een prachtig orgel is, onderschrijft Piet Meijer uit Assen. Hij is zaterdagmiddag één van de bespelers van het nieuwe orgel. Meijer is vele tientallen jaren vaste organist geweest van de Hervormde kerk in Den Ham. ‘Ik vind het een schittereend orgel. Het is een intiem orgel. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het bijna kamermuziek is wat er uitkomt. Niet overweldigend of scherp, maar vooral gevoelig. Bovendien is het mooi gebouwd. Dit fraaie orgel is een geweldige vooruitgang voor deze kerk en daarmee wil ik ze van harte gelukwensen. Ik heb met erg veel plezier op veel grote kerkorgels gespeeld, maar ook dit kerkorgel geeft me veel voldoening.’
".


Meppeler Courant 2007-10-19 (Klik op de afbeelding voor een vergroting)


Meppeler Courant 2007-10-22


De Orgelvriend september 2008 uit "Huisorgels, een bron van inspiratie - Een portret van de huisorgelmaker Rini Wimmenhove" door Roelof Kuik.
(Klik op de linkerafbeelding voor een vergroting)


Foto Geert Jan Pottjewijd (26 augustus 2021)

Bronvermelding:
  1. E-Mails van Wieger van Asperen d.d. 8-10-2005 en 11-10-2005
  2. Tijdschrift: Het Orgelblad 1967-12
  3. www: http://reliwiki.nl/index.php?title=Zuidwolde,_Molenstraat_10_-_Het_Anker

Het orgel op zijn oorspronkelijke plaats te BruchemDe Mixtuur nr. 38 blz 301/302 (Nieuws 1981)
 

Uitnodiging voor de ingebruikname op 27 oktober